Een Frisse Start van het Tuinjaar: Tuinkalender Januari

02-01-2024

De winter heeft haar intrede gedaan, maar dat betekent niet dat de tuin volledig tot rust komt. Integendeel, januari is een cruciale maand waarin de basis wordt gelegd voor een bloeiend tuinjaar. De tuinkalender voor januari staat boordevol activiteiten om de tuin in topconditie te houden.

Winterse zorg voor de bodem

Start het jaar goed door aandacht te besteden aan de bodem. Controleer de zuurgraad (pH-waarde) en voeg indien nodig kalk toe. Door de grond nu te verbeteren, leg je een gezonde basis voor de groei van planten in het komende seizoen. Tevens is januari een geschikte tijd om organisch materiaal zoals compost toe te voegen, waardoor de bodemstructuur verbetert en voedingsstoffen beter worden vastgehouden.

Snoeien voor gezonde groei

Snoeien is een essentiële taak in januari. Fruitbomen en -struiken kunnen nu worden gesnoeid, wat niet alleen de vorm verbetert, maar ook zorgt voor gezonde groei en een betere oogst. Vergeet niet de takken van rozen en andere heesters te inspecteren op ziekten en dode houtachtige delen. Door doordacht te snoeien, geef je de tuin een opgeruimde uitstraling en voorkom je problemen later in het jaar.

 

 

Bescherming tegen vorst

Januari brengt vaak strenge vorst met zich mee. Bescherm gevoelige planten door ze af te dekken met bijvoorbeeld jute of vliesdoek. Vergeet ook niet om vorstgevoelige potten en bakken op te tillen en ze te voorzien van isolatiemateriaal. Waterleidingen in de tuin dienen te worden afgesloten en afgetapt om bevriezing te voorkomen. Een goede voorbereiding in januari voorkomt schade aan planten en infrastructuur.

Voorbereiding van de moestuin

Voor de moestuinliefhebbers is januari het moment om vooruit te denken. Maak een planning voor het komende groeiseizoen, bestel zaden en bereid de grond voor. Denk na over welke groenten je wilt kweken en waar je ze het beste kunt plaatsen. Het plannen in januari geeft je een voorsprong, zodat je in het voorjaar direct aan de slag kunt met zaaien en planten.

Tuinvogels verwelkomen

De wintermaand is een uitgelezen kans om tuinvogels een helpende hand te bieden. Plaats voederhuisjes met diverse zaden en vetbollen om vogels te voorzien van extra energie in koude tijden. Zorg ook voor vers water, want waterbronnen kunnen gemakkelijk bevriezen. Het observeren van de gevederde bezoekers brengt niet alleen leven in de tuin, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit.

Folder download

-

By submitting this form you agree to our privacy policy.