Snoeien in februari: Een Verfrissende Start van het Tuinseizoen

19-02-2024

Winterse Opruiming

In februari is het de ideale tijd om je tuin voor te bereiden op het komende voorjaar. Een belangrijke taak is het verwijderen van dode of beschadigde takken van bomen en struiken. Deze opruiming zorgt niet alleen voor een nette uitstraling, maar bevordert ook de gezondheid en groei van de planten. Met een scherpe snoeischaar in de hand, kun je meteen aan de slag om je tuin te ontdoen van de winterse resten.

Verjongende Snoei

Februari biedt ook de gelegenheid voor verjongende snoei. Dit houdt in dat je bepaalde struiken en heesters flink terugsnoeit, waardoor ze weer vitaal en compact worden. Denk bijvoorbeeld aan hortensia's en vlinderstruiken. Door oud hout weg te nemen, stimuleer je de groei van nieuwe scheuten en bloemen. Let wel op: niet alle planten zijn geschikt voor verjongende snoei, dus raadpleeg vooraf de specifieke behoeften van je tuinplanten.

Fruitbomen in Vorm

Voor liefhebbers van fruitbomen is februari het moment om deze bij te werken. Snoei appel- en perenbomen nu tot de gewenste vorm, waarbij je aandacht besteedt aan het verwijderen van dode takken en het creëren van een open structuur. Door een goede snoei bevorder je niet alleen de luchtcirculatie, maar ook de vruchtvorming. Vergeet niet om scherpe gereedschappen te gebruiken en de snoeiwonden te sealen om ziektes te voorkomen.

 

 

Rozenliefde in de Winter

Rozen zijn ware blikvangers in de tuin en verdienen speciale aandacht, zelfs in de wintermaanden. Februari is het geschikte moment om je rozen te snoeien. Verwijder zwakke en dode takken en zorg voor een open midden in de struik om ziektes te voorkomen. Knip de takken schuin af, net boven een naar buiten gerichte knop. Door deze zorgvuldige benadering zal je tuin straks gevuld zijn met prachtige, gezonde rozen.

Bessenstruiken en Frambozenranken

Tot slot verdienen bessenstruiken en frambozenranken ook je aandacht in februari. Door oude takken weg te snoeien, stimuleer je de groei van nieuwe scheuten en uiteindelijk meer en gezondere vruchten. Let op de specifieke snoeiwijze voor elke soort, aangezien deze kan variëren. Met de juiste snoeimaatregelen geef je je bessenstruiken en frambozenranken de beste start voor het komende groeiseizoen.

Folder download

-

By submitting this form you agree to our privacy policy.