Transformeer je lelijke tuinmuur tot een blikvanger: Praktische tips en oplossingen

29-05-2024

Heb je een prachtige tuin, maar wordt die ontsierd door een lelijke muur? Om je tuin compleet te maken of je terras een gezelliger sfeer te geven, is het belangrijk om die muur aan te pakken. Er zijn verschillende manieren om een onaantrekkelijke tuinmuur te verfraaien. Je kunt hem schilderen, stucen, afwerken met hout of er een plantenmuur van maken. Hier zijn enkele tips om van die doorn in het oog een schitterend onderdeel van je tuin te maken.

Bepaal de Eigendom van de Muur

Voordat je begint, is het belangrijk om te weten van wie de muur is.

Staat de lelijke tuinmuur tussen jouw perceel en dat van je buren? Als de muur op de perceelgrens staat, mag je jouw kant van de muur naar wens aanpassen. Staat de muur echter volledig op het perceel van je buren, dan moet je hun toestemming vragen.

Oplossingen voor Muren van de Buren

Ook als de muur van je buren is en je geen goede relatie met hen hebt, zijn er manieren om deze te verbergen. Je kunt bijvoorbeeld een schutting plaatsen. Een houten schutting past mooi in een groene, natuurlijke tuin, terwijl een composiet schutting een moderne uitstraling heeft. Zorg er in dit geval voor dat je de schutting aan jouw kant van de perceelgrens plaatst.

Zonder toestemming mag je niets bevestigen of verankeren aan de muur van je buren. Vlechtschermen zijn een goede oplossing omdat ze niet aan de muur bevestigd hoeven te worden. Het hout voegt een natuurlijke en warme sfeer toe aan je tuin door de grillige textuur.

 

 

Snel van die Lelijke Muur Af

Als je snel van die lelijke tuinmuur af wilt, zijn er enkele snelle en effectieve oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld een tuinposter of tuindoek aan de muur hangen en je direct op een tropisch eiland wanen (als het weer meezit, natuurlijk). Je kunt een lelijke tuinmuur ook verbergen met planten. Een creatieve oplossing is om plantenbakken met hoog latwerk, mooie bloempotten, kratten en ladders vol bloemen en planten voor de muur te plaatsen.

Onderhoudsvriendelijke Opties

Het stucen van de muur geeft snel resultaat en vereist weinig tot geen onderhoud. Een professionele stucadoor kan het snel voor je doen, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Ook het (laten) schilderen van de muur in een frisse kleur of een neutrale tint heeft direct invloed op de sfeer in je tuin.

Wil je veel groen, maar geen zin in veel onderhoud? Kies dan voor klimplanten. Je kunt een raster of klimrek tegen de muur bevestigen. Sommige klimplanten groeien ook zonder ondersteuning. Eén keer per jaar snoeien, bij voorkeur in het voorjaar, is vaak al voldoende.

Creëer een Gezellige Tuin

Je hoeft dus niet langer tegen een lelijke tuinmuur aan te kijken. Met een paar snelle en duurzame oplossingen maak je van je tuin weer een gezellig en aantrekkelijk plekje!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.