Zorgen voor je kamerplanten: de ultieme tips voor een groen huis!

03-11-2022

Ben je van plan een nieuwe collectie kamerplanten aan te leggen dit jaar? Goed idee! Kamerplanten houden is een hele leuke hobby. Desalniettemin kost het behoorlijk wat tijd en moeite, want ook binnenshuis tuinieren is niet altijd makkelijk. Om jouw planten het hele jaar lang groen en gezond te houden moet je toch enigszins weten wat je doet. Gelukkig hebben wij alle tips en tricks die je nodig hebt om van jouw woning een botanisch paradijs te maken. Lees verder en leer meer over hoe je het beste voor jouw kamerplanten kunt zorgen!

Lichtbehoefte bepalen

Eén van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden bij het verzorgen van kamerplanten zijn hun lichtbehoeftes. Sommige kamerplanten houden van veel licht, terwijl andere juist minder nodig hebben. Meestal kun je hier meer informatie over vinden door op het bijgeleverde label te kijken. Als het daar niet op staat kun je het natuurlijk ook nog gewoon opzoeken. De lichtbehoefte van een plant wordt bepaald door twee belangrijke factoren: de duur en de intensiteit. De intensiteit bepaalt hoe fel het licht moet zijn, en de duur bepaalt hoe lang de plant eraan blootgesteld moet worden. Het is dus belangrijk per plant te bepalen wat de lichtbehoefte is en deze op een daarvoor geschikte plek neer te zetten.

Regelmatig keren

Iets anders belangrijks om te weten voor het verzorgen van kamerplanten is dat het goed is ze om de zoveel tijd om te draaien. Het omdraaien van je kamerplanten verbetert hun gezondheid en zorgt er ook nog eens voor dat ze er mooier uit gaan zien; ze groeien zo meer symmetrisch, omdat ze natuurlijk naar het licht toe groeien. Draai je planten ongeveer elke 3 maanden om.

De juiste potgrond

Het soort potgrond dat je voor je kamerplanten gebruikt heeft veel invloed op hun gezondheid. Kamerplanten zoals begonia’s, ficus lyrata en philodendrons hebben behoefte aan een rijke bodem, terwijl andere kamerplanten weer hele andere soort grond nodig hebben. Voor een plant met specifieke behoeftes kun je vaak gewoon naar je lokale tuincentrum gaan, hoewel je soms ook extra ingrediënten zoals compost aan normale potgrond kunt toevoegen. Moet je bijmesten? Zorg dat je nooit meer mest toedient dan op de verpakking staat, aangezien dat grote schade kan aanrichten aan de wortels van je plant.

Genoeg water geven

Je moet ook oppassen dat je je kamerplanten niet te veel water geeft. Als je te veel water geeft, kan er schimmel in de potgrond van jouw kamerplanten groeien. Je moet je planten regelmatig water geven en ervoor zorgen dat het water ook weer door de grond moet weglopen. Ook moet je het water niet te lang in de grond laten staan, daarom kun je het beste 's ochtends of overdag water geven. Geef je kamerplanten in de winter minder water, aangezien de dagen dan korter zijn. In de winter moet je je kamerplanten eens in de twee weken water geven.

Goed leren snoeien

Als je kamerplanten hebt, moet je ze regelmatig snoeien. Snoeien helpt kamerplanten sterk en gezond te worden. Veel kamerplanten moeten regelmatig worden gesnoeid. Je kunt erachter komen of je plant gesnoeid moet worden door op internet te kijken of het label te lezen. Er zijn een paar redenen waarom je je kamerplanten zou willen snoeien; snoeien kan u helpen de vorm en grootte van jouw planten te beheersen. Het kan ook helpen om energie van de van de plant naar de juiste delen te leiden. Snoeien kan je kamerplanten helpen sterker te worden.

Het belang van verpotten

Een ander belangrijk ding dat je moet doen om jouw planten gezond te houden, is ze verpotten. Wanneer je je kamerplanten verpot, haal je de oude aarde uit de pot en vervang je deze door nieuwe aarde. Doe dit zeker één keer per jaar. Een belangrijk teken dat het tijd is om je kamerplanten te verpotten als de wortels uit de drainagegaten in de pot beginnen te groeien. Je kunt uit verschillende potten kiezen voor je kamerplanten, zoals potten van plastic, keramiek of klei. Kies anders eens voor potten die gemaakt zijn van gerecyclede materialen! Bij het verpotten van je kamerplanten moet je ervoor zorgen dat de pot de juiste maat heeft; de pot moet minimaal 20% groter zijn dan de huidige. Zorg ervoor dat de nieuwe grond van goede kwaliteit is. De grond moet licht, poreus en vrij van ongedierte zijn.

In conclusie

Het houden van kamerplanten is een prachtige hobby die zeer therapeutisch kan zijn. Binnen tuinieren is een geweldige manier om wat groen toe te voegen aan jouw binnenruimtes. Als je kamerplanten houdt, moet je weten hoe je voor ze moet zorgen, zodat ze kunnen gedijen. Houd deze tips in gedachten bij het houden van kamerplanten, en je hebt het hele jaar door een succesvolle binnentuin

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.